SALADE IN EEN POT - SALAD IN A JAR

Op mijn blog staan een aantal salades in een pot.  Binnenkort komen er nog meerdere recepten. Het zijn maaltijdsalades. Door ze, in laagjes, in pot te doen zijn ze gemakkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld werk, picknick enz. zonder dat ze "verlebberen". Je kunt de salades, mits niet gemengd met dressing,  mits goed afgesloten in een pot en bewaard in een koelkast enkele dagen bewaren. Wel bewaren op het koudste gedeelte van de koelkast. Je kunt ze NIET Iinvriezen !

TIPS

* Gebruik voor een maaltijdsalade per persoon een pot van 1 l.
Wil je een kleinere portie, doe de salade gewoon in een kleinere weckpot en aangepaste hoeveelheid

* Gebruik goede, met heet water en soda uitgewassen potten die je het na het afwassen uitspoelt met gekookt water. Laat de pot op een schone theedoek drogen. Gebruik weck- of inmaakpotten voorzien een brede opening en afsluitbaar met een glazen deksel met klem en een rubberen ring. Je kunt de salades uit de pot op een bord schudden of vanuit de pot eten.

* Ieder zijn eigen pot salade bij een lekker etentje staat decoratief.

* Snijd de groenten met een dunschuller om lange groentenslierten te krijgen.
Gebruik een mandoline voor extra dunne plakjes of reepjes (julienne)

* Een rubberen spatel is gemakkelijk om ook de laatste beetjes dressing uit de pot te krijgen.

* Droog de gewassen groenten goed in een slacentrifuge

* Je kunt meer rijst of granen koken dan je nodig hebt. Ze zijn goed (in porties) in te vriezen om later te gebruiken, bij een salade, lunch of als bijgebrecht voor een maaltijd.

IN LAGEN IN DE POT

1e laag

Om ervoor te zorgen dat de salades niet verleppen gaat de dressing als eerste in de pot. In grote potten 2 - 4 eetlepels, in kleinere potten 1 - 2 eetlepels

2e laag

De 2e laag bestaat uit harde, knapperige groentesdie beter of zachter worden als ze met de dressing in aanraking komen.Denk aan uui, venkel, tomaatjes, wortel, sommige peulvruchten.

3e laag

Zwaardere granen (rijst, gerst, tarly). Op deze manier drukken ze niet op de lichtere ingrediënten. Bevat de salade geen granen, voeg dan wat extra groenten toe.

4e laag

Ga je de salade binnen 24 uur eten kun je ook iets eiwitrijks toevoegen, zoals vis, kip of kaas zoals feta. Of je maakt een laag extra groentes.

5e laag

Hier moet je denken aan zachtere fruit- en groentesoorten zoalsaardappelen, pompoen uit de oven,, avocado, aardbeien en tomaten, als die niet al in de 2e laag liggen. Zacght fruit voeg je het beste toe op de dag dat je de salade eet.

6e laag

Lichtere granen zoals couscousen quinoa. Je kunt hier ook wat lichtere groentes leggen.

7e laag 

ie bestaat uit bladgroenten zoals sla, rucola of spinazie. Of probeer eens snijbiet, microgroenten of kiemgroenten. Daar zitten meer voedingsstoffen in dan in gewone sla.

8e laag

Lichtere kazen zoals parmezaansekaas,noten, croutons pitten en andere knapperige dingen. Alles wat zacht en vochtig kan worden van de andere ingrediënten in de pot moet je boven op een velletje bakpapier leggen, boven op de 7e laag. Voeg deze pas toe op de dag dat je de salade gaat eten.Reacties

Populaire posts