UIENSOEPIn Parijs, ongeveer op de plek waar nu het cultuur- en kunstpaleis "Centre Pompidou" 
en het winkelcentrum "Forum Des Halles" te vinden zijn, bevonden zich  markthallen, 
bekend als "Les Halles". "Les Halles" waren voor heel Parijs het aanvoerpunt van vers voedsel.  Hier verkochten handelaren in de nachtelijke- en vroege ochtenduren vers vlees, vis, groenten, brood, fruit en andere levensmiddelen aan winkeliers, marktkooplui en restauranthouders. In kleine bistro's in de smalle straatjes rondom de markt werd gedurende de nacht eten geserveerd. Onder meer een stevige uiensoep. Het was een krachtige, goed vullende en pittige soep, bedoeld om de honger van de kooplieden te stillen, hen in de koude wintermaanden op te warmen en hen een boost te geven om het drukke nachtelijke werk op de markt aan te kunnen.Uiensoep is een zogenaamde "soupe de santé". Zieken krijgen wel eens deze soep om aan te sterken of om bijvoorbeeld een griep of  kater te genezen.  In Nederland kennen we ook "soupe santé". Kippensoep is een bekende.  Deze soep wordt gegeven bij o.a. algehele malaise, koorts, griep en verkoudheid. 
De Uiensoep is lekker pittig, stevig en heel geschikt als afsluiting van een feestje of voor na een avondje uit.


DIT HEB JE NODIG

3 grote (witte) uien, in dunne ringen gesneden
4 tenen knoflook, grof gehakt
3 laurierblaadjes
125 gr. boter. Eventueel oud braadvet van vlees bewaren en dat ipv de boter gebruiken. Dit geeft en heel lekkere smaak aan de soep. Doe ik altijd.
3 el. bloem
2 l. runderbouillon, zelf getrokken of van blokjes
Oudbakken bruin landbrood of stokbrood
250 gr. geraspte kaas (Compté of Gruyére). Oude Gouda is ook prima en lekker

EN ZO MAAK JE HET

Doe de boter in een flinke pan, laat smelten, voeg de uien toe en laat de ze glazig worden. Voeg de laurier, bloem en knoflook toe, zet het vuur hoger en laat het uimengsel, onder regelmatig roeren / omscheppen goudbruin worden.

Giet er de bouillon over en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur lager en laat het mengsel, onder regelmatig roeren, in ca.. 20 min binden en gaar worden.

Verwarm ondertussen de grill voor. Snijd het brood in niet te dikke (1 cm) sneden en rooster ze licht.
Als de uien gaar zijn de soep in kommen scheppen. Leg er een snee brood op en strooi geraspte kaas op het brood en in de soep. Zet de kommen onder de hete grill en laat de kaas smelten.

Dien de soep heet op. Geef er lekker warm brood en smeuïge lichtgezouten roomboter bij. Een koele droge witte wijn (Blanc de Blancs) of een volle sappige Chardonnay maken het maaltje compleet.

TIPS

Voeg tijdens het fruiten van de uiën een glaasje cognac toe - Vervang een kwart van de bouillon door droge witte wijn - Strooi, als de soep bijne klaar is,  wat geraspte kaas door de soep zelf. Dat is heel lekker en geeft extra binding - Strooi wat verse fijngehakte platte peterselie over het  brood en de kaas -  Voeg een beetje heel fijngehakte spaanse pepertjes of wat chilipeper toe voor een extra boost - 

Smakelijk

Reacties

Populaire posts