GEDROOGDE KERSTOMAATJES

Vergeet de gedroogde tomaten uit een pot. Maak ze zelf: het is heel gemakkelijk en zoveeeel lekkerder en...... goedkoper. Dit is mijn 1e probeersel. Kerstomaatjes. Lekker zoet en fris van smaak. Al zeg ik hetzelf, hier kan geen pot gedroogde tomaten aan tippen....


Voordat je een grotere hoeveelheid gedroogde tomaten maakt raad ik je aan eerst een paar keer te oefenen. Gebruik onderstaand recept. Maak je (later) een grotere 
hoeveelheid pas het recept dan aan.


DIT HEB JE NODIG

1 Bakje kerstomaatjes
Ietsje grof zeezout.Met de nadruk op ietsje ! !
Een mengsel van 50 % extra vergine olijfolie en 50 % zonnebloemolie.
Gedroogde tijm
Bakpapier

EN ZO MAAK JE HET

Verwarm de oven voor op 100 gr. C.
Vouw de randen van het bakpapier om zodat de olie er niet af kan lopen

Snij de tomaatjes doormidden.
Verwijder ca. de helft van de pitjes.
Leg de tomaatjes met het snijvlak naar boven op het bakpapier.
Druppel de olie over de tomaatjes. Er mag wat olie op het bakpapier komen.
Pak tijm tussen je vingers en strooi het voorzichtig over de tomaatjes. Let op dat je er niet te veel overstrooid. 
Pak wat zout tussen je vingers en strooi dit over de tomaatjes. Denk er om, ietsje zout. Je mag het ook weglaten.
Schuif het bakblik on de warme oven en laat minimaal  3 1/2 uur indrogen. Kijk geregeld. 
Tijdens "het drogen" krimpen de tomaatjes, krullen om, veranderen iets van kleur.
Als de tomaatjes goed gekrompen en aan de randen flink omgekruld zijn, de tomaatjes in een schaaltje doen. De tomaatjes die minder zijn gekrompen / niet omgekruld op het bakblik laten liggen en verder in de oven laten drogen. Je zou de temperatuur van de oven iets hoger (125 gr. C) kunnen instellen maar let op dat de tomaten niet gaan bakken. Beter gewoon bij 100 gr. langer in de oven laten.
Als de laatste tomaat klaar is en in het schaaltje ligt, alle kruiden, sappen, olie op het bakpapier bij de tomaten in het schaaltje doen. 
Laat afkoelen. Je kunt de tomaten nu al eten, heel lekker en fris... maar geduld is een schone zaak. Ga verder...
Als de tomaten koud zijn extra vergine olijfolie over de tomaten gieten tot dat deze onderstaan.
Het schaaltje goed afdekken met huishoudfolie en in de koelkast zetten. 
Hoe langer de tomaten in de olie staan, hoe meer de smaken van de ingrediƫnten in elkaar over gaan, hoe lekkerder de tomaatjes zijn.
Ik heb een deel van mijn eerste tomaatjes na. ca. 3 uur gegeten. Heerlijk en fris van smaak.

TIP

Als je het een paar keer hebt geprobeerd kun je grotere tomaten en hoeveelheden nemen. Neem het liefst mooie gerijpte donkerrode tomaten. Je kunt gele en rode (kers)tomaten met elkaar mengen. Als je ze wilt bewaren doe ze dan ik goed uitgekookte schone inmaakpotjes. Sluit die goed af en zet in de koelkast. Bewaren kun je ze ca. 2 a 3 weken. Is een pot open dan de inhoud sneller opmaken.

Smakelijk

Reacties

Populaire posts