STOKVIS MET KIKKERERWTEN EN EI
Dit heb je nodig
400 gr. stokvisfilets
1 l melk
1/2 kleine ui
1 laurierblaadje
3 tenen knoflook
1 tl. zwarte peperkorrels
2 grote scharreleieren, op
kamertemperatuur
2 el. extra vergine olijfolie
1/2 rode uit, fijngesnipperd
200 gr. Kikkererwten, uit blik of
zelf geweekt en gekookt
1 el. citroensap
1 el. gehakte (platte) peterselie
Zeezout
Zwarte peper
En zo maak je het
Leg
de stokvisfilets een dag van de voren met het vel naar boven in een grote kom
en zet ze ruim onder koud water.Dek de kom af en laat de vis 24 uur weken.
Ververs het water elke 6 uur. Proef een stukje visvlees uit het dikste deel van
een filet om te bepalen of de stokvis "klaar" is. De vis mag wat zout
zijn maar beslist niet te veel
Doe
de melk, de ui, het laurierblaadje, 2 van de knoflooktenen, de peperkorrels en
de stokvis in een pan. Breng alles aan de kook. Zodra het kookt onmidellijk het
vuur uitzetten. Laat de stokvis 5 min in de melk staan. Haal de filets uit de
pan en laat ze staan tot ze voldoende zijn afgekoeld om ze vast te kunnen
pakken. Verwijder dan met de vingers de graten en de vellen.
Breng
ondertussen in een schone pan wat water aan de kook. Voeg 1 tl. zout toe en
laat de eieren erin zakken. Kook ze 6 min. en leg ze dan in ijswater. Op deze
manier krijg je eieren waarvan het eiwit is gestold maar de dooier nog
vloeibaar is. Pel de eieren, hak de overghebleven knoflooktenen fijn. Verhit de
olijfolie in een wok of grote koekenpan. Bak de rode ui op middelhoog vuur
goudbruin. Voeg de gehakte knoflook toe en laat deze glazig en zacht worden.
Voeg de kikkererwten en de stokvis toe. Voeg (met beleid) evt. wat zout toe. Bedenk
dat de stokvis al zout is. Voeg citroensap en de gehakte peterselie toe en roer
alles door elkaar.
Verdeel
het mengsel over 4 voorverwarmde borden. Halveer de eieren en leg een half ei
met de dooier omhoog boven op elke portie.
Lekker
met vers brood met knapperige korst, een eenvoudige salade (kropsla, zout,
peper, ietsje olijfolie en (witte wijn) azijn en een lekker koude droge wijn.
Bijv. Vinho Verde
Smakelijk
eten
Reacties
Een reactie posten