Uientaart

Uientaart

Een heerlijk gerecht dat je zowel warm als koud kunt eten.Het lekkerste is de taart echter als hij een dag oud is. (6 personen)


Dit heb je nodig

Diepvries bladerdeeg
5-6 grote uiën, in dunne ringen gesneden
3 grote tenen knoflook,fijngeperst
3 el. olijfolie.
Ca. 250 gr.gerookte magere spekblokjes.
Ca. 200 gr.geraspte kaas. (oude kaas geeft pittigere smaak,jonge een wat zachtere)
0,25 l. slagroom.
Gemalen nootmuskaat.
(klein beetje) zout.De spekblokjes zijn al gezouten !
3 el. verse peterselie,fijngehakt.
4 á 5 eieren.
2 eidooiers,met wat water losgeroerd.

Springvorm,bakpapier.


En zo maak je het

Zet alle ingrediënten vooraf klaar en verwarm de over voor op 225 - 250 gr.C, gasovenstand 5 - 6.
Besmeer de binnenkant springvorm hier en daar dun met margarine.Bekleed de vorm met bakpapier en vet het bakpapier goed in met margarine.Laat het papier iets over de rand komen.
Rol het bladerdeeg uit en bekleed hiermee de springvorm.Laat ook het deeg een beetje over de rand komen en snij het mooi rond af. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Doe de olie in een ruime koekenpan en laat hierin de spekjes zachtjes bakken tot ze zacht zijn.Tegen de tijd dat de spekblokjes bruin beginnen te worden wat van het spekvet wegdoen en de uien en de knoflook toevoegen en zachtjes meebakken. Laat het geheel vercvolgens afkoelen (kamertemperatuur)

Doe de eieren in een kom,doe er de versgemalen peper, geraspte nootmuskaat en peterselie bij en klop goed door elkaar. Roer er de room door. Let op dat het mengsel niet te dun wordt.Voeg tenslotte de geraspte kaas toe. PROEF ! (meer peper, nootmuskaat, ietsje meer kaas ??)

Giet het eier/spek/kaas/ui/roommengsel in de vorm.Let op: vul de vorm beslist niet tot aan de rand want het mengsel rijst omhoog.Na het bakken zakt het echter weer wat in.
Bestrijk het deeg dat boven het eimengsel uitkomt met de losgeklopte eidooiers en bestrooi dit dun met wat gemalen zeezout.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak tot het deeg mooi bruin van kleur is.Controleer met een breinaald of het eimengsel gaar is: steek de naald in het mengsel.Komt hij er droog uit dan is de taart klaar.

Serveertips

De taart kan koud, lauw of warm gegeten worden. Ik prefereer de taart een dag later. Dan zijn de smaken tot volle ontwikkeling gekomen. De taart in dat geval evt. in oven op de gewenste temperatuur brengen.
Geeft er een koude, half droge witte wijn of een lichtzoete frisse rosé bij.
De taart is met en salade een lekker lunchgerecht, smaakt goed bij de borrel maar is ook prima bij en pick-nick of een koud/warm buffet.
Voor grotere taarten kun je goed een braadslede gebruiken.
Leuk voor de picknick: maak kleine taartjes op een plaat met soezen- of muffinvormpjes.


Reacties

Populaire posts