Sauce Vinaigrette
Slasaus op basis van olie en azijn


 
Dit heb je nodig


2 el. witte- of rode wijnazijn / kamertemperatuur
Zout
Vers gemalen zwarte peper
1 dessertlepel grove mosterd
6 á 8 el. ex. vergine olijfolie / kamertemperatuur


En zo maak je het

Klop de azijn, een snufje zout, peper en de mosterd met een vork tot het zout opgelost is. Druppel er voorzichtig de olie bij
en blijf kloppen tot alles een smeuïg geheel is geworden. Proef en werk op smaak af.

Wrijf de binnenkant van de slakom in met een doorgesneden teentje knoflook. Druk stevig op de knoflook. Gooi de uitgedrukte teen knoflook weg.

Deze vinaigrette smaakt naar mijn mening het lekkerst met knapperige kropsla. Pluk de sla, scheur grote bladeren. Was de sla in ijskoud water zodat de sla knapperig blijft. Doe de sla in een slacentrifuge en draai de sla zo lang tot het meeste water van de slabladen af is.

Doe de sla in de kom en schep er de saus in. Voeg vlak voor het serveren de vinaigrette toe, schep luchtig om en serveer direct.

Variaties

Voeg, als de saus klaar is,  2 el. verse, gehakte peterselie,  2 el. gehakte bieslook, wat blaadjes gewassen Rucola, 1 el. honing, 1 el suiker, enkele druppels Maggi, 1 tl. gedroogde Dillepuntjes, 1 tl. Worchestershiresaus, 1/2 el. geroosterde pijnboompitten, 1/2 el. (gepelde) zonnebloempitten, 1 el. gehakte walnoten,1 tl. gedroogde kervel en 1 el. balsamico/vijgenazijn toe. Roer goed om. Eventueel ietsje azijn en of olie toevoegen.

De sla is lekker bij de maaltijd maar is, met vers  knapperig brood en een glas koele witte wijn, een goed, lekker en licht lunchgerecht. Gebruik je het als lunchgerecht dan is het lextra ekker als je er vlak voor het serveren  een el. uitgebakken en afgekoelde magere spekblokjes en wat krullen parmesaanse kaas door de sla schept.

Gebruik je fantasie en voeg  aan de basissaus ingrediénten toe die jij lekker vind. Zo geef je de suas een persoonlijk tintje.

Reacties

Populaire posts