Prei-pureesoep van Frans
Preipureesoep van Frans
Een lekker soepje. Voor bij een maaltijd, als tussendoortje of als basis voor andere soepen
Een lekker soepje. Voor bij een maaltijd, als tussendoortje of als basis voor andere soepen
Dit heb je nodig:
2-3 preien + 3 el.zeer, zeer fijn gesneden lichtgroen van de prei
350 gr. aardappelen
35 gr. roomboter + 2 tl.
3/4 l. water
2 tl.zout
1 tl. suiker
1/2 - 3/4 dl. schenkroom
Peterselie of Kervel
1/2 tl. knoflookpoeder
En zo maak je het
Snijd het wit van de prei zeer fijn, was en droog het.
Snijd de geschilde aardappels in kleine blokjes.
Laat de boter smelten. Laat niet bruin worden. Smoor de prei ca. 20 mi. in de 35 gr. boter (niet bruin laten worden).
Voeg de aardapplblokjes, knoflookpoeder, het water, het zout en de suiker bij de gesmoorde prei en laat de soep 30 min. zachtjes koken. Geregeld roeren.
Wrijf de soep door een zeef. Schraap het aardappelmengsel aan de onderkant van de zeef af en voeg dat aan de soep toe. Je kunt het prei-aardappelmengsel ook door een passe-vite draaien of een staafmixer gebruiken. De passe-vite heeft mijn voorkeur.
Proef de soep voeg zo nodig wat zout toe. (ik heb ietsie pietsie witte peper en 2 tl tuinkruidenbouillonpoeder toegevoegd).
Maak de soep vlak voor het opdienen af met de room en 2 tl. roomboter, de zeer fijn geknipte peterselieof kervel. Schep de soep op een bord of kom en strooi een beetje van het fijngesneden lichtgroen van de prei er overheen.
Lekker met heel donker bruin brood waarop iets gezouten roomboter
Tip
Gebruik voor de gesmoorde prei beslist alleen het witte gedeelte van de prei.
Je kunt de soep ook als basis gebruiken voor snijbonensoep, tomatensoep, spinziesoep, groentensoep en aardappelsoep.
Reacties
Een reactie posten